Geri «
Terleme sağlıklı mıdır?
Terlemenin temel fonksiyonu vücut sıcaklığının ayarlanmasıdır. Aşırı sıcak, efor ya da yoğun strese maruz kaldığımız zaman ter bezleri uyarılır. Bu uyarılma ter salgılanmasına yol açar. Terlemeyle vücudumuzdan öncelikle su ve sodyum olmak üzere bazı mineraller atılır. Artmış olan vücut ısısı bu sayede düşürülerek düzene sokulur; aynı zamanda mineral dengesi de sağlanır. Bu etkilerinden ötürü terleme son derece yararlıdır. Ancak aşırı terleme, psikolojik ve sosyal sorunlarla birlikte bazı hastalıkların belirtisi de olabilir.
Yetişkin bir kişinin vücudunda yaklaşık olarak 2-5 milyon ter bezi vardır. Ter bezleri vücudun bazı bölgeleri dışında hemen hemen her yerinde bulunur. Bunların bir kısmı ellerde, yüzde ve ayak tabanlarında bulunan kokusuz sıvı salgılayan ter bezleridir. Diğer kısmı ise koltuk altı ve genital bölgede yer alan kokulu ve kıvamlı ter salgılayan bezlerdir.
Ne zaman terleriz?
Terleme vücudumuzdaki istemsiz sinir sisteminin bir faaliyetidir. Bu sistem aynı zamanda solunum hızı ve kalp atışı gibi bedensel fonksiyonların bilinç dışı olarak kontrol edilmesini sağlar. Duygusal ve fiziksel aktiviteler, hormonlar ve içsel ısıyı artıran maddeler bu sistemi uyarır. Eller ve ayaklardaki ter bezleri öncelikle stres, heyecan, kaygı sinirlenme gibi duygusal uyarılarla harekete geçer. Koltuk altı ter bezleri ise hem duygusal hem de ısı düzenleme uyarılarıyla çalışır. Ortam sıcaklığının fazlalığı, vücudun aşırı kalori harcadığı fiziksel aktiviteler sırasında daha çok terleyeceğiniz gibi; korku, heyecan, utanma, kızgınlık gibi bazı güçlü duygusal tetikleyiciler de terlemeyi artırabilir.
Bir günde salgılanan ter miktarı ortalama 100 cc’dir. Aşırı efor ve sıcakta bu rakam saatte 1,5 litreye çıkabilir. Aşırı terleme kalp hastalıklarından, tiroid bezi bozukluklarına ve psikiyatrik hastalıklara kadar birçok sağlık probleminin belirtisi olabilir.
Kötü ter kokusunun sebepleri nelerdir?
Terin içeriği su, sodyum, klor, potasyum ve üre gibi maddelerden oluşur. İçindeki organik madde miktarının artması terin kötü kokmasına neden olur. Aslında terlediğinizde cildinizde yaşayan bakterileri de beslemiş olursunuz. Bu bakteriler de kötü kokuya neden olurlar.
Terlemek rahatsız edici midir?
Terlemek doğal ve sağlıklı bir süreçtir. Toksinlerin atılmasını sağlar. Aşırı terlemek kesinlikle rahatsız edici bir durumdur. Kişiyi fiziksel, sosyal ve psikolojik yönden etkiler. Fiziksel etkileri; terleyen kişi bulunduğu toplu taşıma aracından bir an önce inme ihtiyacı hisseder. Kolunu kaldırmaktan ve fiziksel olarak insanlara yaklaşmaktan çekinir. Sosyal hayatta kendine güvensizdir. Topluluk önünde terleme kaygısıyla strese girer ve daha fazla terler.
Kötü ter kokusu nasıl önlenir?
Kötü ter kokusu koltuk altında bakterilerin aşırı faaliyeti sonucu meydana gelmektedir. Çünkü ter ilk salgılandığında berrak ve kokusuzdur. Ancak bakterilerle buluşunca kötü koku oluşur. Kötü kokuyu önlemek için bakteri gelişimini azaltan bir antiperspirant kullanmak gereklidir. Bu ürünler de terlemeyi düzenleyerek daha az ter sıvısının bakterilerle bir araya gelmesini sağlar. Dolayısıyla bakterilerle temas eden ter çok az miktarda olunca ter kokusu da oluşmaz.
Geri «